luni, 28 ianuarie 2013

Februarie

Luna februarie, denumită în calendarul popular Făurar, este considerată de popor ca fiind fratele cel mai mic al lunilor anului pentru ca are in componenţa sa doar 28, 29 de zile.
            În prima zi a lunii lui Făurar, Calendarul Creştin Ortodox îl sărbătoreşte pe Sfântul Trifon, apărătorul viilor, livezilor şi holdelor de insecte (omizi, lăcuste, viermi şi gîndaci), numit popular Trifon Nebunul pentru că este cel care a speriat-o pe Maica Domnului în drumul ei spre biserică, în cea de a 40-a zi de la Naşterea Domnului.
Astfel că este sărbătorit cu o zi înainte de  Întâmpinarea Domnului (2 februarie) sau popular, Ziua Ursului, prima zi din noul an în care anotimpul rece este învins de cel cald iar în funcţie de comportamentul ursilor, oamenii vor face previziuni meteorologice pentru următoarea perioadă. Se crede că în această zi  iese ursul din bârlog iar dacă vremea e caldă, cu soare şi ursul îşi vede umbra, se sperie şi intră înapoi în bârlog urmând să vină o perioadă de cel puţin 6. săptămâni de frig, iar dacă vremea-i înnorată atunci ursul va rămâne afară iar primăvara, călduroasă, se apropie.
O altă dată calendaristică importantă în cultura populară, din această lună, este cea de 24 februarie, când este sărbătorit Dragobetele, fiul Dochiei, preschimbat în floarea a cărui nume îl poartă şi considerat ca fiind apărătorul dragostei. Din această zi păsările îşi caută perechea şi încep să-şi facă cuib iar fetele şi băieţii ce formează perechi trebuie să se sărute pentru a fi îndrăgostiţi tot anul.


                                                                                           Mariana Roşca

Un comentariu:

  1. astept povestea martisorului! e adevarat ca inainte fetele dadeau martisor baietilor si nu invers?!

    RăspundețiȘtergere