luni, 30 iulie 2012

August/Gustar

Iată, am ajuns, odată cu căldura lunii Cuptor, şi în luna lui Gustar, cunoscută în popor şi cu denumirea Augustru sau Măselar. Pentru că este o perioadă a anului în care muncile câmpului sunt în plină desfăşurare şi activitatea se cere împlinită la termen, luna lui Gustar nu are multe sărbători populare marcante. Calendaristic, creştin-ortodocşii încep luna cu prima zi de post, din Postul Sântmăriei.
 Ziua marcantă poartă denumirea populară de Macavei şi este dedicată stropirii cu agheasmă a plantelor de leac, a grădinilor şi livezilor.
6 august este data ce marchează Schimbarea la Faţă, adică ziua de hotar între vară şi toamnă, ziua din care frunzele prind a-şi schimba culoarea iar iarba încetează a mai creşte, apele curgătoare se răcesc mult şi târâtoarele încep să-şi caute ascunzişuri. Se încheie perioada postului în ziua de Sântămăria mare (sărbătoarea creştină Adormirea Maicii Domnului) celebrată în 15. august. Se înalţă rugăciuni divinităţii pentru sănătatea şi prosperitatea oamenilor, măritatul fetelor şi nasterea uşoară a copiilor.

                                                         text, Mariana Roşca

joi, 5 iulie 2012

iulie/cuptor

           După obicei, am adunat informaţii despre calendarul poular din luna lui Cuptor şi le împărtăşesc azi celor interesaţi.
            Zice-se ca luna lui Cuptor este perechea lunii Făurar şi că, după cât a fost vremea de geroasă în iarnă, pe atât de călduroasă este ea luna aceasta. Apoi, se crede că tot în această lună (care,conform calendarului Creştin Ortodox îl are patron pe Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, prăznuit la data de 2o iulie) "vor fi ploi cu tunete şi fulgere şi furtuni cu vânturi mari" în jurul datei Sf. Ilie. Şi asta deoarece Dumnezeu îi dă putere sfântului şi dezlegare să tropote cu caii lui prin cer şi să-i sperie astfel pe dialovolii ce caută să producă pagube şi rele pe Pământ. Totuşi, sfântului nu i se spune exact data la care este serbat, aceasta fiind ziua cu  încărcătura de forţă maximă şi aşa caii nu vor produce tunete asurzitoare cu copitele lor şi nici zbiciul sfântului Ilie nu va scoate fulgere orbitoare ce, în loc să nimicească diavolii ar putea produce rău oamenilor.
           Tot în această lună este ţinută şi sărbătoarea Sfântului Foca, la 23 iulie, zi în care nu se lucrează în gospodărie şi pe câmp, nu se lucează cu fânul, mia ales, pentru ca animalele şi adăposturile lor să fie ferite de foc. La 27 iulie, se sărbătoreşte Sfântul Pantelimon, numit popular PintilieCălătoru, dată la care se zice despre vară că se cam încheie, căldura fiind pe sfârşite.
E voie de dormit afară, pe pământ, doar în lunile care nu au în construcţia denumirii consoana "r" : mai, iunie, iulie, august şi vom vedea luna viiitoare că este o dată calendaristică după care nu-i mai permis scăldatul în ape curgăroare.
         Să ne bucurăm, deci, de căldura lui Cuptor şi să urmărim obiceiurile acestui anotimp.

                                                                                                                        text de  Mariana Roşca