luni, 23 aprilie 2012

Săptămâna Neagră (23-29 aprilie)

Azi intrăm calendaristic în Săptămâna Neagră (23-29 aprilie), cea în care rudele morţilor ţin post pentru iertarea păcatelor şi odihna acestora. E săptămâna în care femeile se feresc a face lucru de mână pentru a-şi ocroti vederea (dacă lucrezi cu acul în săptămâna neagră orbeşti),  pentru apărarea de furtuni şi vreme rea, pentru apărarea vitelor şi a recoltelor din acest an.
Ziua cu cea mai mare încărcătură valorică a acestei săptămâni este serbată azi, când creştinii-ortodocşi îl sărbătoresc (23aprilie) pe Sf. Mare Mc.Gheorghe, cel care, după cultura populară are puterea să înmugurească toţi copacii şi să înverzească câmpuruile. Există legende populare conform cărora, an de an, între Sf. Gheorghe şi Sf. Dimitrie are loc o întrecere: primul are datoria să înfrunzească pământul iar cel de-al doilea  să desfrunzească toţi copacii, până la data în care creştinii îi serbează.

miercuri, 18 aprilie 2012

Săptămâna Luminată

După Săptămâna Patimilor şi marea sărbătoare a Învierii Domnului, am intrat, calendaristic, în Săptămâna Luminată(16-22 aprilie), cea în care porţile cerului rămân deschise pentru ca sufletele celor morţi să ajungă  în rai.
Pe 20, în Vinerea Scumpă, calendarul creştin-ortodox  marchează Izvorul Tămăduirii, zi sărbătorită prin rugăgiuni pentru ploaie şi rod bogat. Celor bolnavi le este recomandat să cureţe un izvor, pentru ca boala lor să treacă.
Sâmbătă, serbează Sâmbăta Tomii, urmată de duminica Tomii, numită şi Paştele Mici. Se dau de pomană ouă roşii şi pască.
În 22 aprilie, duminica, calendarul popular serbează Sângiorzul Vacilor
(obicei pastoral). E ziua în care ciobanii aleg locul pentru stână şi fac primul caş din prima mulsoare a laptelui. În practicile magice, ziua aceasta este favorabilă pentru farmecele de dragoste şi cele de luat mana laptelui. În apărarea vitelor, împotriva acestui tip de farmece, se tămâiază grajdiurile iar animalelor li se pun, în coarne, căţei de usturoi.

marți, 3 aprilie 2012

Aprilie Florar

Aprilie este luna care prevesteşte cum va fi vremea în luna mai. Dacă acum va fi cald şi vreme bună, în mai va ploua cu tunete şi fulgere. Dacă va fi frig şi va mai ninge, în mai va fi soare şi căldură.
De 1 aprilie cotidianul poartă pe umerii lui un obicei străin şi anume cel al păcălelilor. Numită Apriliş, ziua e dezlegată păcălelilor de orice fel iar cei ,,purtaţi de apriliş” nu se vor supăra pentru a evita să mai fie păcăliţi tot restul anului.
            Am intrat de ieri (02.aprilie) în Săptămâna Floriilor, săptămână în care e bine să se semene doar flori, deşi luna aprilie este luna pentru curăţatul pomilor, săditul şi altoitul puieţilor şi semănatul ogorului. Tradiţia spune că orice altă semănătură, în afara florilor, nu va prinde rod şi va putrezi în pământ.
            Sâmbăta acestei săptămâni (07.aprilie) este numită Sâmbăta lui Lazăr sau Moşii de Florii şi-i bine ca femeile să facă plăcinte şi să le dea de pomană, să aerisească hainele din dulap şi să scuture (să facă curăţenie) din casă.
Azi se duc cu alai, ,,mâţâşorii” (crengile de salcie) la biserică, pentru ca în Duminica Floriilor (08.aprilie), marcată în calendarul creştin-ortodox Intrarea Domnului în Ierusalim, să fie sfinţiţi şi duşi acasă. ,,Mâţâşorii” se păstrează de pe un an pe altul fiind folosiţi ca leac de boală în cazul în care unui animal din gospodărie nu-i merge bine. Unii au credinţa că dându-i vacii mâţâşori sfinţiţi, aceasta va da mai mult lapte.
            Duminica Floriilor  prevesteşte vremea pentru Paşte, timpul meteorologic fiind acelaşi, ,,cum sunt Floriile va fi şi Paştele”.